Copyright 2010-16 © Troels Gravesen.

Folks holdning til vintageutstyr er sv rt forskjellig. For noen mennesker er vintageutstyr nesten hellig og bor ikke endres pa noen mate. Hvis det bare har holdt meg pa hyllen, er det bra med meg. Hvis utstyret faktisk ma brukes, kan vi forlate ting som de er og ikke virkelig nyte det fulle potensialet av en f.eks. hoyttalerdriver. Det er som a grave ut en gammel Gran Torino fra laven og la den v re rusten og pusset og aldri igjen nyte turen som den en gang var. Som gamle biler kan hoyttalerdriverne trenge nye / gjenopprettede suspensjoner for a fungere skikkelig. Jeg har sett vintage drivere med myke edderkopper som mangler elastisitet og motstandskraft og er ganske mye ubrukelige til tross for uberort kjegle og talespole. Mot hoyttalerdrivere – vanligvis laget av tusenvis – er min folelse av rbodighet beskjeden. Som det sier: Det tar tre hifi norder a bytte en lysp re, en til a gjore det og to for a diskutere hvorfor den gamle var bedre!

Nedenfor og oversikt over noen vintage hifi drivere og hoyttalere jeg har kjopt gjennom arene, for det meste ute av nysgjerrighet pa grunn av den enorme interessen noen av disse elementene har kjopt.

Noen av driverne som er oppfort her, har mine oreregenskaper som ikke ble avslort i konstruksjonene der de ble brukt. Dette gjelder for JBL-drivere og driverne som brukes i den legendariske Spendor BC1.

Philips 9710 fulldistanse driveren er helt nostalgi, da dette var en av de forste kvalitetsdriverne jeg hadde da jeg begynte a bli interessert i hifi tilbake pa slutten av sekstitallet. Jeg hadde ikke hort 9710-driverne i 3 tiar til nylig, sa ville de leve opp til forventningene mine?

Tyske SABA Greencones.

Reproduksjonsmusikk kan nytes pa mange nivaer. Jeg husker gode oyeblikk fra min bilstereo (forste gang jeg horte Renee Fleming) og for mange ar siden husker jeg en dansk fiolinist som demonstrerer forskjellen pa en «standard» fiolin og hans stradivarious – dette horte pa en B & O «transistor» radio! Forskjellen mellom de to instrumentene var slaende, selv fra 4-5 » oval innebygd hoyttaler!

Vintage lette papirkegler kan ha noe spesielt sa lenge vi ikke presser dem for hardt. Jeg tror at noen mennesker understreker bruken av alnico magneter for mye. Disse sjaforene vil trolig hores ut som de er utstyrt med keramiske magneter, men lavmassespolene, lavmassepappkegler, lavtabsuspensjonene er sannsynligvis arsak til noen fantastiske midrange-gjengivelser. Igjen – hvis vi ikke presser dem for hardt.

Klikk pa bildet eller overskriften for a lese om tyske SABA greencones.

Disse hoyttalere er ganske gode til a «lage musikk i et rom» – hvis du far mening Glem pin-point imaging og lignende. Lytte til den evigvarende jazzen pa panteshoppen, alle de vanlige detaljene til folk som snakker og rattlende briller, er ganske mye borte. Totalt mangler lyden bass og mellom- og ovre diskant er dominerende og forhindrer deg i a skru opp volumet, noe som igjen vil gjore lyden enda slankere, da vi trenger et visst lydstyrkeniva for a aktivere rommet. En trommeslager slar alvorlig sin cymbals. la oss v re rlige om diskanten kommer fra 5 drivere pa forskjellige steder, det er bare ikke bra fra disse hoyttalere.

Les mer ved a klikke pa overskriften.

JBL L100 Century.

James B. Lansing L100 Century studio-skjerm ble den bestselgende hoyttalermodellen til noe selskap pa syttitallet. 125 000 par ble solgt. Ved utgangen av tiaret brukte opptaksstudier i USA flere JBL-skjermer enn alle andre merker & # 146; skjermer kombinert. Pa grunn av materialene som brukes, er L100-driverne like gode i dag som nar de ble produsert, men den generelle lyden kan forbedres sterkt av moderne crossover-teknologi.

JBL LE20-1 og LE25 tweeters.

LE20 er den tidlige alnico-konisk tweeter fra JBL etterfulgt av LE25 som har en litt mindre membran og keramisk magnet. Den malbare ytelsen til JBL-kone-diskantene ble jevnt forbedret gjennom arene som kan leses fra artiklene pa disse tre diskantene.

JBL LE26 tweeters.

Hvorfor kan jeg ikke slutte a by pa LE26 tweeters pa eBay?

1. LE26 er ganske folsom; gjennomsnittlig SPL / 2.8V er rundt 94 dB. Fra 6-15 kHz noen ganger opptil 96-97 dB / 2.8V.

2. Den har et stort membranomrade, nesten dobbelt sa mye som en standard 1 » kuppel, sa det trenger ikke a bevege seg mye.

3. Membranmateriale er papir og jeg har funnet det godt a integrere med f.eks. Supravox drivere. Papir + papir?

4. En bolgeleder kan relativt enkelt gjores for a oke 2-6 kHz-regionen ytterligere, og dermed redusere forvrengning mot overkryssingspunktet.

5. LE26 er bedre enn LE25 – av en eller annen grunn. Kun forskjell ser ut til a v re fargen pa papirmassen som brukes.

6. Sist men ikke minst, er hoyeffektiv papirkone diskantene blitt sjeldne som hons tenner i disse dager.

Klikk pa overskriften for a lese mer.

Disse hoyttalere fra ca. 1982.

Jeg er ikke sikker pa hvilken vintagehoyttaler som har flest sider pa nettet, men Spendor BC1 ma v re i topp 10. Jeg har nylig kjopt et par av disse fra Steven Marsh, UK. Takk Steve! Denne BBC-skjermen hadde lenge v rt pa min onskeliste fordi det er en referanse nar det gjelder tonal noytralitet og en jevn mellomtone. Lever BC1 opp til sitt rykte?

BC1 kommer til a bli rapportert i detalj med mange malinger og crossover-diagrammer, som jeg aldri klarte a finne pa nettet. Bruken av Scan-Speak D3806 / 8200 i SP38 var sterkt inspirert av denne hoyttaleren, da den moderne BC1 (Spendor SP1 / 2) bruker denne driveren. Les rapport her.

Goodmans Axiom 150 mkII.

Pa jakt etter passende drivere for en apen baffel 3-veis kom disse Goodmans opp, og jeg tok sjansene mine og kjopte dem. A kjope vintage drivere pa eBay er gambling og spesielt nar vi snakker bilister rundt 40 ar gammel. drivere som har papir omgir og papir talespole formere. Papir kan over tid ta opp fuktighet og vi risikerer a gni talespoler og suspensjoner som har mistet overholdelse. TS-data kan v re langt unna hva de var da da. Sjaforene som er rapportert her var sa og sa, men egnede til det jeg hadde i tankene.

Disse Goodmans Axiom 150 mkII – og noen Altec 414Z – har blitt min «onde» drivere. Nar noen bringer en moderne 10-12-tommers basdriver, kjorer jeg et sparkettprovebane pa Axiom / 414Z og den darlige nykommeren. Mine gjester liker ikke det. Hvis vi forlater PA-drivere, vil denne gamle relikasjonen med en kegelmasse under 50 gram og en BL = 20 sparke buksene til en hvilken som helst moderne hifi bassdriver.

Axiom 150 mkII er ikke ideell for apne baffler, men jeg hadde noen flotte ganger sommeren 2007 fra dette prosjektet: OB7.

Wharfedale Super 8 / RS / DD, 10-15 ohm.

Wharfedale Super 3 tweeters, 10-15 ohm.

Etter disapointing Super 8, hva med disse vakre Wharfedale Super 3-diskantene?

Wharfedale SFB, sandfylt baffel, ca. 1956.

Nei, jeg har ikke et par av disse hoyttalere, men jeg vil gjerne hore fra noen som har. Hvis noen av disse hoyttalere fortsatt er rundt, vennligst skriv og fortell meg om dem. Min venn Darryl har gitt meg denne gamle 1956 anmeldelsen. Det er veldig morsomt a lese denne anmeldelsen av en hoyttaler som anses som «retro» allerede da den ble lansert. 37 € i 1956 for et par. Denne maten a lage hoyttalere pa er langt fra utryddet.

Karlson Enclosure, 1955.

Vennligst sendt til meg av Bruce Bender, USA.

Disse hoyttalere fra rundt 1988, 11 ohm versjon.

Jeg har et par Rogers LS3 / 5A som referanse, og jeg kommer ikke til a rapportere disse i detalj, ettersom sa mye kan bli funnet pa nettet, inkludert alle skjemaer. Det har til og med fatt en LS3 / 5A eksklusiv nettside http://www.ls35a.com/

Jeg verdsetter ikke denne hoyttaleren sa hoyt som Ken Kessler gjor, men under de rette omstendighetene kan den levere en finbalansert mellomkant og litt for energisk diskant. LS35A er ogsa nyttig for a sammenligne folsomhet, blir grundig malt av John Atkinson i Stereophile-gjennomgangene.

Tannoy Monitor Gold 15.

MG15 er en flott opplevelse. Jeg hadde hell a lane fire av disse og to 100 liter drosjer. Jeg ble fortalt at jeg ikke hadde hort MG15s for 250 liter drosjer ble realisert. Vel, jeg lagde ikke 250 liter drosjer, men jeg hadde noen hyggelige uker med disse monsterdriverne for de ga dem tilbake. Jeg kjopte ikke et par. Klikk pa overskriften for a lese hvorfor.

Tannoy Monitor Gold IIILZ.

Et par Tannoy Monitor Gold IIILZ drivere var tilgjengelig pa eBay, og prisen gikk for hoyt, men jeg tok sjansene mine og jeg er fornoyd med det jeg mottok. Jeg var redd for at disse sjaforene ville ha en mye for hoy Fs og ikke levere noen bass, men jeg ble positivt overrasket da jeg monterte sjaforene i de brede baffelkabinene og til slutt igjen kunne hore at Tannoy-lyden etter 15 » sjaforene hadde gatt. JA, disse sjaforene har en flott mellomstore rekkevidde, de kan spille vokal sa hoyt at de fleste moderne sjaforer er langt borte, og de kan fa deg til a fole basen fra et ventilert 90 liter skap – og de har den diskanten som gjor at du hopper i setet ditt nar en trommeslager treffer snare trommelen hardt. Nei, de er ikke fonetiske nirvana – fa hoyttalere er – men de har kvaliteter vi ikke far i disse dager fra de fleste moderne hoyttalere.

Til hoyre tannoysene i de brede baffelkabinene. Jeg hadde nettopp rutet for den nye 12 » basdrivere og tannoysene bare montert inn. A skru skapene opp ned, lyden var ikke darlig i det hele tatt!

JBL L26, ca. 1973.

Jeg betalte 400 kroner (65 US $) for disse JBL L26-hoyttalere og basdriverne som trengte darlig refoaming, sa dette var en god mulighet til a forbedre mine ferdigheter pa dette omradet. Jeg hadde aldri gjort en sa stor driver for, og takket v re Speakerbits i Australia fikk jeg nye skumomslag og begynte a spille med 125A bassdrivere. Denne 10 » papirkegle driver ma ga helt opp til 2,5-3 kHz hvor LE25 tweeter tar over. Er dette mulig og kunne JBL virkelig lage en hoyttaler som bare ikke ville v re «tizz-and-boom»?

Vel, resultatet var bedre enn forventet, men det tok litt seriost crossover arbeid for a fa det til a skje. Den originale JBL crossover er veldig darlig med spoler sa liten jeg kunne ikke tro det.

Til slutt endte sjaforene i en mye bedre 3-veis konstruksjon med LE5-12 til midten. Les JBL-3W.

En kveld skrev jeg til en venn pa gamle hifi-ting, og jeg nevnte Philips 9710 fulldistanse drivere. Jeg tok en rask titt pa eBay og der de var. Og ikke bare der, men bare 100 km fra hvor jeg bor. Kunne ikke tro det. Takk til Kenneth i Aalborg! Jeg har v rt pa jakt etter disse bilene i ar og ar. Et fint par 9710 drivere og pris OK. Faktisk fikk jeg en ekstra sjafor gratis, sa jeg hadde en til eksperimenter, da en ubehandlet papiromslag virkelig ikke star imot nar vi snakker 40 ar eller sa. Disse omgirene hadde ikke noe motstandskraft igjen, og du kunne plassere keglen hvor du likte i magnetgapet. Etter at omkretsene var belagt med noe meget fortynnet belegningsmateriale, gjenvunnet de ytelsen og de spiller bedre enn du forventer. Disse drivere er folsomme: 93-94 dB i mellomkanten og 100 dB fra 2 kHz opp til 10-12 kHz. Ikke rart at de kunne lage mye stoy fra en 2 x 5 W solid state amp eller en grotaktig EL84 ventil forsterker.

Men hva med lyden i dag? Apenbart spiller de altfor mye diskant, men det er mer talelig enn jeg hadde forventet – off-axis.

Les rapport 1 + 2 + 3 pa 9710.

En av vennene mine kjopte disse gamle SEAS-hoyttalere for.

100 US $ og jeg hadde dem i noen dager for a hore hvordan de skulle utfore og for a se om en oppgradering var verdt.

Det opprinnelige SEAS-settet 503 hadde en SEAS 1 » 86H dome tweeter, erstattet av ScanSpeak D3804, forfederen til den nav rende D3806 / 8200 som brukes i min SP38 konstruksjon. Dessverre hadde den tidligere eieren av disse hoyttalerne koblet diskantene med feil polaritet og kan ha «likte» en mindre enn perfekt lyd i et par tiar.

«Som er» disse hoyttalerne kan finjusteres til en ytelse som etterlater mange moderne hoyttalere bak. Ved a gi tweeter riktig polaritet og noe ytterligere demping, var frekvensresponsen rimelig flat og jeg er nesten bedovet av disse hoyttalernes ytelse: Dynamisk, gjennomsiktig, etc. Dette er «lett a hore pa» hoyttaler.

Clarion ved SEAS, 70120.

Nils-Ake / Sverige kom med disse 1978 Clarion-hoyttalerne. «Clarion by SEAS» merket sier. Jeg har ingen anelse om det okonomiske settet bak dette hoyttalermerket, men SEAS ser ut til a ha v rt involvert i mer enn bare a produsere driverne. Hoyttalerne var i ganske darlig form, og midt- og basdriverne hadde begge rotte skumomslag og trengte utskifting.

Denne hoyttaleren er noen av de bedre vintage ting – og jeg liker det. Den klassiske 3-veis, her fra en 10 » bassdriveren (25 F-WBX / DD), den fantastiske 11FM (H130) midtre driveren og den sakalte 1 «, H107 tweeter med polyamidkuppel. Jeg hadde mine reservasjoner med hensyn til kuppelen, men i denne applikasjonen gjor det bra med et krysspunkt over 5 kHz.

For mine oyne er det en elegant hoyttaler med skra frontpanel og matchende frontgitter. Finer er utmerket, og med smale frontfileter gir det et fint, lett utseende; veldig skandinavisk og i den beste tradisjonen med noen danske mobeldesigner (Mogens Kock).